PRZEPIS NA SERNIK
Polecanko B))
SKŁADNIKI:
-1 kg zmielonego twarogu
-250 g miękkiego masła
-1 i 1/3 szklanki cukru pudru
-6 jajek
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-150 ml śmietanki 36%
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
2. Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć.
3. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę.
4. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
5. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
7. Piec przez 60 minut.
8. Sernik studzić stopniowo wyjmując z piekarnika (najpierw po trochu otwierając drzwiczki i lekko wysuwając sernik, w końcu wyjąć z piekarnika).
9. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
10. Gotowe :)
Przepis ze strony kwestiasmaku.com
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL