PRZEPIS NA JABŁECZNIK:
Jabłecznik idealny do podania gościom po obiedzie
SKŁADNIKI:
-1,5 kg jabłek (na szarlotkę najlepiej twardych i kwaśnych, np. szara reneta)
-5 łyżek cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
-300 g mąki
-250 g zimnego masła (50 g masła można zastąpić smalcem)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 jajko
-Do posypania: cukier puder
ETAPY PRZYGOTOWYWANIA:
1. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do szerokiego garnka lub na głęboką patelnię.
2. Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20 minut co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
3. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
4. Składniki połączyć w jednolite ciasto (mikserem lub ręcznie), pod koniec dodać jajko (ciasto będzie dość miękkie).
5. Podzielić je na pół i włożyć obie połówki do zamrażarki na ok. 15 minut.
6. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować niedużą formę.
7. Wyjąć jedną połówkę ciasta z zamrażarki, pokroić nożem na plasterki i wylepić nimi spód formy. Następnie wyłożyć na to jabłka.
8. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na jabłka (lub pokroić ciasto na plasterki i ułożyć na wierzchu).
9. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 minut lub na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
10. Szarlotka jest gotowa do zjedzenia :).
Przepis ze strony kwestiasmaku.com
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL