PRZEPIS NA BABECZKI
Dobre :)

SKŁADNIKI:
-150 g masła
-150 g czekolady (dowolnej, deserowej, mlecznej, białej lub gorzkiej)
-300 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
-1 szklanka (190 g) cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-2 duże jajka (L)
-170 ml mleka
-12 - 18 papilotek
-forma lub 2 formy na muffiny

ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2. Masło roztopić i ostudzić.
3. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
4. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową.
5. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników.
6. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
7. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
8. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę.
9. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
10. Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny i wstawić do piekarnika.
11. Piec przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.
12. Gotowe :)

Przepis ze strony kwestiasmaku.com